2009. november 29., vasárnap

Az ORTT mutyi már a Financial Times-ban

Lemondásának körülményeiről nyilatkozott a Financial Timesnak Majtényi László, az ORTT elnöke. A lapnak a frekvenciaharcban elbukó Sláger Rádió vezetője azt mondta: alkut ajánlott számukra az egyik nagy párt képviselője.

"Sikerre esélytelen" üzleti tervekkel állt elő a rádiós frekvenciapályázaton győztes két cég - mondta Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) távozó elnöke a Financial Timesnak.

A Financial Times szerint az ügy aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon erősödhet a politikai beavatkozás az üzleti szférában, ahogy "a pártok igyekeznek pénzhez jutni a jövő évi általános választások előtt".
Az ORTT leköszönő vezetője a Financial Timesnak azt mondta: a két cégnek olyan üzleti tervei voltak, amelyek esélytelenek a sikerre. Nettó bevételük 50-55 százalékát ajánlották fel licencdíjként, jóllehet egy kereskedelmi rádióállomás a nettó bevétel legfeljebb 20 százalék körüli hányadát tudja befizetni úgy, hogy még nyereséges maradjon - tette hozzá Majtényi László.

A médiatestület távozó vezetője az MSZP és a Fidesz delegáltjairól azt mondta: „Ezek olyan emberek, akik egy falusi rádió engedélye ügyében is élethalálharcot vívnak egymással, (ebben az esetben) azonban teljes volt az egyetértés közöttük." "A szemükbe néztem, és megkérdeztem tőlük: mivel indokolják, hogy a két pályázatot nem zárták ki ... nem válaszoltak. A találkozó után azonnal lemondtam" - idézi Majtényit a Financial Times.

Kádár Tamás, az Econet vezérigazgatója azt mondta a lapnak, hogy nem volt politikai alku, és cége még a nettó bevétel 50 százalékát kitevő licencdíj esetén is nyereséges lenne, mivel a vállalati szerkezet alapján az értékesítési bevételek egy külön cégnél jelennek meg.

Csiszár Jenő, az Advenio tulajdonosainak tanácsadója is azt mondta, hogy nincs politikai egyezség. Hozzátette: rádiójuk programjának 95 százaléka zene lesz, és a tulajdonosok „a profitban érdekeltek".

Alkut ajánlott a politika?

A Sláger Rádiót birtokló amerikai Emmis Communications érdekeltségének alelnöke, Barbara Brill azt mondta a Financial Timesnak: megkereste őket egy politikai párt, és „egyértelműnek tűnő módon alkut ajánlottak annak fejében, hogy a párt támogasson (bennünket) a pályázaton".

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője rosszindulatúnak nevezi ezeket az állításokat, a szocialisták pedig azt mondják: delegáltjaik önállóan cselekedtek - áll a Financial Times cikkében.

A The Economist című vezető brit gazdasági-politikai hetilap pénteken megjelent legújabb számában azt írta: Budapesten dolgozó amerikai diplomaták, akik lobbiztak az Emmis Communications tulajdonában lévő Sláger Rádióért, most „forrnak a dühtől".

A folyóirat idézi a Danubiust tulajdonló, bécsi székhelyű Accession Mezzanine Capital befektetési alapot, amely szerint „Magyarországnak jobban kellene bánnia a külföldiekkel, tekintettel arra, hogy az IMF (a Nemzetközi Valutaalap) életmentő segítségének köszönhetően maradt talpon".

Nincsenek megjegyzések: